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Neutral Testimony on SB 485 -- Mark Skoglund, Executive Director 

Wednesday, March 9, 2022 

Senate Transparency and Ethics 

 

Thank you for the opportunity to provide neutral testimony regarding SB 485. This bill would add a permissible use of 

campaign funds for family caregiving services for a child, disabled family member, or a senior in need of senior care 

services.  

The Campaign Finance Act ensures that funds raised from campaign donors are spent for campaign or officeholder 

expenses rather than for personal use. Dependent care presents a particular challenge for this requirement. The 

reasonable initial inclination is to label dependent care expenses as personal use. However, there are costs regarding 

dependent care that would not have occurred but for the campaign or holding of office that uniquely impact the 

ability of a candidate to campaign or an officeholder to perform officeholding duties. 

The Commission considered this question in KGEC Advisory Opinion 2018-04 (attached). After substantial discussion 

and consideration of the similar FEC advisory opinion 2018-06, the Commission ultimately adopted the opinion. The 

Commission held that for childcare specifically, an expense that would not exist absent the candidacy for office would 

be a permissible expense from a campaign fund.  

 

SB 485 and KGEC Op. 2018-04 have two primary differences:  

1. KGEC op. 2018-04 is specific to childcare while SB 485 expands this slightly to other dependent care 
expenses. The Commission has not considered these other categories but the analysis is consistent with 
2018-04. 
 

2. SB 485 places this interpretation concretely in statute. If this change is desired, on balance, statutory change 
is likely the superior option to an advisory opinion for this subject matter. The “but-for” test the Commission 
used in this highly specific case was limited to this category and is not the typical framework for evaluating 
personal use expenses.  

 

Finally, the Commission would oppose SB 485 without a technical amendment clarifying that campaign funds can 

only be expended on dependent care in circumstances where the expense arises because of a campaign or 

officeholding responsibility. 
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Opinion No. 2018-04

 

Synopsis:
   If childcare expenses would not exist
 irrespective of the candidacy for public office, and those expenses have a
 direct
connection with or effect upon the campaign of the candidate, then they
may be paid with campaign funds.

 

Cited
herein: K.S.A. 2017 Supp. 25-4157a, 52 U.S.C. § 30114(a), (b); 11 C.F.R. §§
113.1, 113.2.

 

TO ALL INTERESTED PERSONS:

 

Pursuant
to K.S.A. 25-4159, the Kansas Governmental Ethics Commission issues this
opinion regarding expenditure of campaign
funds
for childcare expenses.

 

 

ISSUE:

 

In
general, candidates subject to the requirements of the Kansas Campaign Finance
Act may have personal situations affected by a
campaign. Paid childcare may be
a necessary accommodation for campaigning candidates and officeholders. May
campaign funds be
used to pay for childcare?   

 

 

ANALYSIS
AND OPINION

 

Permitted
use of campaign funds is provided in K.S.A. 25-4157a(a) which provides:

No moneys received by any candidate or candidate committee of
any candidate as a contribution under this act shall be
used or be made
available for the personal use of the candidate and no such moneys shall be
used by such candidate or
the candidate committee of such candidate except for
 legitimate campaign purposes, for expenses of holding political
office or for
contributions to the party committees of the political party of which such
candidate is a member.
…

For the purposes of this section, expenditures for “personal
 use” shall include expenditures to defray normal living
expenses for the
candidate or the candidate’s family and expenditures for the personal benefit
of the candidate having no
direct connection with or effect upon the campaign
of the candidate or the holding of public office.

 

In
Opinion No. 96-16, we stated:

To be a
 permissible use of campaign funds, an expenditure must be for a legitimate
 purpose, an expense of holding
political office or a contribution to a party
 committee. In order to be a “legitimate
 campaign purpose or an expense of
holding political office”, the expenditure
must have a “direct connection with or effect upon the campaign of the
candidate
or the holding of public office”. All other expenditures are for
personal use, and thus are prohibited. [emphasis added]

Ethics Opinion Search



In
 the same opinion we provided non-exhaustive lists of permissible and
 non-permissible uses of campaign funds.   For uses of
campaign funds not listed, we determine, on a case-by-case basis,
whether a use is permitted.

 

The
Federal Election Commission (FEC) recently considered the same issue. In FEC Advisory
Opinion 2018-06, dated May 10, 2018, a
Congressional candidate, prior to
becoming a candidate, worked at home as a consultant while caring for her young
children full time.
Her husband worked full time. Since becoming a candidate,
she has forgone income from her work and hired a part-time care-giver for
her
children so that she could fulfill responsibilities as a federal candidate. The
candidate anticipates full-time care for her children as
well as additional
childcare support on evenings and weekends will be necessary so that she can
devote the time necessary to run her
campaign.

 

The
relevant federal law is similar to Kansas law in that expenditures of campaign
funds must be for (1) a listed permissible use, or a
use determined to be
 permissible on a case-by-case basis, and (2) specific purposes, including
 “ordinary and necessary expenses
incurred in connection with duties of the
individual as a holder of [f]ederal office,” and “any other lawful purpose”
(i.e., not a personal
use). See 52 U.S.C. § 30114(a), (b); 11 C.F.R. §§ 113.1,
113.2. “Personal use” is use of campaign funds “to fulfill any commitment,
obligation, or expense of a person that would exist irrespective of the
candidate’s election campaign or duties as a federal office holder.”
52 U.S.C.
§30114(b)(2); 11 C.F.R. § 113.1(g). The FEC concluded that the described childcare
expenses, to the extent such expenses
are incurred as a direct result of
campaign activity, would not exist irrespective of the election campaign, and
 thus may be paid with
campaign funds.

 

To
highlight this key distinction drawn in the FEC opinion, which we view as an
 important consideration when interpreting whether a
direct connection with, or
effect upon the campaign exists under K.S.A. 25-4157a(a), we provide this
example: if a candidate typically
pays for childcare before becoming a
candidate, this would not be a permissible expense for use of campaign funds
after becoming a
candidate. However, if additional childcare is needed because
of the new campaign’s demands upon the candidate, the increase in
expenses
would be a permissible use of campaign funds, but not those existing prior to
becoming a candidate.

 

Expenditures
 to defray normal living expenses for the candidate or the candidate’s family
 are personal. So are expenditures for
personal benefit having no direct
connection with or effect upon the campaign of the candidate or holding of
public office. However, if
childcare expenses would not exist irrespective of the
candidacy for public office, then such expenses would have a direct connection
with or effect upon the campaign of the candidate. In circumstances where facts
 demonstrate such a nexus between constraints
imposed by a campaign or holding
office, and childcare, we opine use of campaign funds to pay for childcare
expenses is permitted.

 

In
closing, the Commission suggests that candidates and office holders seek
guidance from the Commission’s staff prior to using any
campaign fund for
expenses that may be considered questionable. Nothing in this opinion precludes
a candidate or office holder from
using their own personal funds for the
payment of childcare expenses.

 

 

CONCLUSION

 

In
taking a similar stance on childcare expenses as the FEC concluded in Advisory
Opinion 2018-06, we opine campaign funds may be
used for childcare expenses if (1)
 the need for childcare would not exist irrespective of the candidacy for public
 office and (2) the
expenses have a direct connection with or effect upon the
campaign of the candidate.

 

Sincerely,

 

 

 

G.
Daniel Harden, Chairman

By
Direction of the Commission
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